Архіви за місяць Січень, 2018

Що робить харчовий інгредієнт «натуральним»? Відповідь дає новий стандарт ISO

organic

Досі на міжнародному рівні не було узгодженого визначення «натурального» харчового інгредієнта. Які ж харчові інгредієнти можна вважати «натуральними»? На це питання відповість нова технічна специфікація ISO/TS 19657:2017 «Визначення та технічні критерії для харчових натуральних інгредієнтів». Новий стандарт розглядає визначення і технічні критерії (прийнятні джерела, матеріали та процеси) для харчових натуральних інгредієнтів. Читати далі →

Стосовно чинності документів, виданих органами із сертифікації у державній системі сертифікації

derzh_sertif

З 01.01.2018 втратив чинність Декрет Кабінету Міністрів України від 10.05.1993 № 46-93 “Про стандартизацію та сертифікацію” і припинила своє існування державна система сертифікації. Разом із тим, у Реєстрі державної системи сертифікації зареєстровано сертифікати відповідності на продукцію та послуги, сертифікати на системи управління, атестати виробництва і свідоцтва про визнання відповідності, термін дії яких закінчується після 01.01.2018. […]

До відома усіх суб’єктів, які надають послуги громадського харчування!

povar_s

Нагадуємо, що минулого року в Україні набули чинності норми закону, які зобов’язують потужності (крім малих), що проводять діяльність з харчовими продуктами, у складі яких є неперероблені інгредієнти тваринного походження, впровадити систему управління безпечністю харчових продуктів (НАССР). Стосується це не лише виробників, але й закладів громадського харчування: ресторанів, барів, кафе, їдалень, закусочних, піцерій, кулінарій, кіосків та […]

Працівники ДП “Житомирстандартметрологія” відзначили Водохреща

n19_01_2018_1s

Уже не вперше працівники ДП “Житомирстандартметрологія” відзначають велике християнське свято Хрещення Господнього традиційним купанням. Не став виключенням і нинішній рік. Кожен, хто бажав, міг зануритись у цілющу Йорданську воду в спеціальній купелі, облаштованій у міському гідропарку. Для цього профспілковий комітет спільно з адміністрацією підприємства виділили і спеціальний транспорт, і зручний час. Читати далі →

Якість молока – до європейських норм

moloko_s

Нині всі вимоги до молока регламентуються ДСТУ 3662-97 ‹‹Молоко коров’яче незбиране. Вимоги при закупівлі››. Зокрема, стандарт передбачає, що все молоко, залежно від рівня бактеріального забруднення і вмісту соматичних клітин, поділяється на екстра, вищий, перший і другий сорти. Проте цей нормативний документ з першого січня 2018 року мав бути замінений ДСТУ 3662:2015 ‹‹Молоко-сировина коров’яче незбиране. Технічні […]

З нового року змінилися вимоги до продукції з какао і шоколаду

shokolad-iz-kakao_s

З 1 січня в Україні почали діяти нові вимоги до виробів з какао та шоколаду, що мають забезпечити дотримання європейських стандартів в галузі безпечності та якості продуктів харчування. Запровадження європейських норм до продуктів з какао та шоколаду є зобов’язанням України в рамках виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Наказ Мінагрополітики №157 вводить в дію […]

Внесено зміни до правил та умов нанесення знака відповідності технічним регламентам

dobrov_sertif

Постановою Кабінету Міністрів України від 20.12.2017 № 1027 внесено зміну до правил та умов нанесення знака відповідності технічним регламентам, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2015 р. N 1184 “Про затвердження форми, опису знака відповідності технічним регламентам, правил та умов його нанесення” (Офіційний вісник України, 2016 р., N 6, ст. 299), а саме пункт 3 викладено […]

Ухвалений закон про корми – важлива ланка харчового ланцюга «від лану – до столу», – експерти ЄС

korm

Верховна Рада України ухвалила Закон «Про безпечність та гігієну кормів», який було розроблено народними депутатами і за активної участі фахівців Держпродспоживслужби та експертів Проекту Європейського Союзу «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні» та Офісу підтримки реформ при Мінагрополітики, на виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. За прийняття Закону проголосувало 229 народних […]