Випробувальна лабораторія харчової та промислової продукції
Наша адреса :
УКРАЇНА, м. Житомир, 10003, вул. НОВОСІННА, 24
Телефон: (0412) 260-983, Факс: (0412) 254-423 e-mail: him_lab@ukr.net
УКРАЇНА, м. Житомир, 10003, вул. НОВОСІННА, 24
Телефон: (0412) 260-983, Факс: (0412) 254-423 e-mail: him_lab@ukr.net

Випробувальна лабораторія ДП “Житомирстандартметрологія” плідно співпрацює з вітчизняними виробниками, для яких створюється режим найбільшого сприяння, надається як методична, так і практична допомога щодо вдосконалення продукції.

У відділі працює постійно діючий семінар-практикум з теоретичної та практичної підготовки фахівців виробничих лабораторій.
Після закінчення навчання Ви отримуєте Свідоцтво та маєте можливість провести міжлабораторні порівняльні випробування з висококваліфікованими співробітниками відділу та отримати “Протокол порівняльних випробувань”.
Захист споживача є одним з пріоритетних напрямків діяльності ДП “Житомирстандартметрологія, тому вирішення проблем якісного контролю продукції є головним завданням для освоєння нових видів випробувань.
Захист споживача є одним з пріоритетних напрямків діяльності ДП “Житомирстандартметрологія, тому вирішення проблем якісного контролю продукції є головним завданням для освоєння нових видів випробувань.
Сектор випробувань харчової продукції та продовольчої сировини
Проводить випробування харчової продукції та сировини: визначення показників безпеки: вміст радіонуклідів (цезій, стронцій), вміст токсичних елементів, вміст залишкових кількостей пестицидів, мікотоксинів, гормональних препаратів, нітрозамінів, нітратів, нітритів, залишкових кількостей антибіотиків, мікробіологічних показників, гістаміну, харчових добавок – барвників, підсолоджувачів, консервантів, смакових добавок, меламіну, бенз(а)пірену, проводить визначення якісного та кількісного вмісту ГМО.
ЛАБОРАТОРІЯ ХРОМАТОГРАФІЇ

Особливу увагу надаємо контролю якості продукції для дітей. Ми впровадили методи визначення барвників та консервантів у тих продуктах, що так полюбляють діти – йогурт, морозиво, солодкі напої, торти тощо. У лабораторії проводяться випробування дитячих іграшок з метою визначення їх безпеки. Зокрема, впроваджено методику з визначення вмісту в іграшках формальдегіду, стиролу та інших токсичних сполук.
СПЕКТРОФОТОМЕТРИЧНА ЛАБОРАТОРІЯ
Проводить визначення токсичних елементів у харчовій продукції та сировині, міграцію токсичних елементів в модельні середовища при випробуванні промислової продукції – іграшок, посуду, виробів з полімерних матеріалів, косметичній продукції.
ЛАБОРАТОРІЯ ВИЗНАЧЕННЯ ФІЗИКО-ХІМІЧНИХ ПОКАЗНИКІВ

Велика робота проводиться з метою визначення якості борошна, що використовується для виготовлення хліба. Ми придбали нове обладнання та впровадили методи визначення кількості клейковини – одного з найважливіших показників, від яких залежить якість хліба. Впроваджено випробування визначення білку у харчових продуктах.
ЛАБОРАТОРІЯ ГЕННО-МОЛЕКУЛЯРНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ ГМО

Випробування провадяться методом полімеразно-ланцюгової реакції з використанням найсучаснішого обладнання.
Якісне визначення ГМО: виявлення цільових послідовностей промотору 35S вірусу мозаїки цвітної капусти (р35SСаМV), NOS-термінатора нопалін синтази Agrobacteriumtumefaciens, гена стійкості до гліфосату (EPSPs) та гена стійкості фосфинотрицину (PAT).
Кількісний вміст генетично модифікованої сої та кукурудзи.
Визначення ліній генетично-модифікованих рослин.
Якісне визначення ГМО: виявлення цільових послідовностей промотору 35S вірусу мозаїки цвітної капусти (р35SСаМV), NOS-термінатора нопалін синтази Agrobacteriumtumefaciens, гена стійкості до гліфосату (EPSPs) та гена стійкості фосфинотрицину (PAT).
Кількісний вміст генетично модифікованої сої та кукурудзи.
Визначення ліній генетично-модифікованих рослин.
МІКРОБІОЛОГІЧНА ЛАБОРАТОРІЯ
У РАДІОЛОГІЧНІЙ ЛАБОРАТОРІЇ використовується сучасне обладнання, що дозволяє впроваджувати нові методи пробопідготовки, підвищувати чутливість методів та скорочувати термін виконання випробувань у декілька разів, не знижуючи їх якості.
СЕКТОР ВИПРОБУВАНЬ ПРОМИСЛОВОЇ ПРОДУКЦІЇ
Проводить випробування промислової продукції за такими показниками:
- фарфоро-фаянсова продукція – визначення показників якості продукції (фізико-хімічних показників); визначення кислотостійкості, міграції токсичних елементів;
- скляний посуд і тара – визначення фізико-хімічних показників, міграції токсичних елементів, стійкості, складу скла;
- матеріали, що контактують з харчовими продуктами – паперові, металеві, дерев`яні, полімерні – визначення показників безпеки;
- іграшки, зошити шкільні – визначення показників якості безпеки для дітей;
- миючі засоби – визначення фізико-хімічних показників, показників безпеки;
- посуд металевий – визначення фізико-хімічних показників (якості емалі, корозійної стійкості, протипригарних властивостей тощо), визначення міграції токсичних елементів;
- тканини, папір – визначення показників якості та безпеки;
- косметична продукція – визначення показників якості та безпеки;
- будівельні матеріали та промислова сировина – визначення вмісту природних радіонуклідів;
- столярні вироби (вікна, двері), склопакети – визначення в повному обсязі показників безпеки та якості;
- випробування деревообробного та металообробного обладнання, технологічного обладнання для харчової промисловості.
З 2009 року розпочато роботи з випробувань щодо визначення показників якості та безпеки будівельних матеріалів – піску, щебеню, цегли, силікатних, бетонних виробів та ін.