З нового року змінилися вимоги до продукції з какао і шоколаду

shokolad-iz-kakao_s

З 1 січня в Україні почали діяти нові вимоги до виробів з какао та шоколаду, що мають забезпечити дотримання європейських стандартів в галузі безпечності та якості продуктів харчування. Запровадження європейських норм до продуктів з какао та шоколаду є зобов’язанням України в рамках виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Наказ Мінагрополітики №157 вводить в дію обов’язкові для всіх виробників вимоги до продуктів з шоколаду та какао. Вони надають споживачам вищий рівень поінформованості та впевненості у високій якості продукту, який вони купують.

Відповідно до європейських вимог, шоколадом може називатися лише той продукт, який містить не менше 35% загальної кількості какао-продуктів. В молочному шоколаді має бути понад 25% какао-продуктів та не менше 14% молочних продуктів. Білий шоколад має містити не менше 20% какао-масла та понад 14% молочних продуктів. В шоколадній цукерці з начинкою має бути не менше 25% шоколаду. Дозволяється додавати подрібнені та цілі горіхи, цукати, родзинки, сухофрукти, кокосову стружку, печиво тощо. Заборонено додавати ароматизатори, що імітують аромат шоколаду чи молочних продуктів.

Якщо продукт не відповідає зазначеним вимогам, він не може називатися шоколадом.

Ці вимоги поширюються на маркування продуктів з какао та шоколаду для забезпечення належної поінформованості споживачів та запобігання підприємницькій практиці, що вводить в оману споживачів.

Приведення у відповідність вимог до якісного та кількісного складу, маркування, класифікації продуктів з какао та шоколаду до європейської директиви дозволить продукції вітчизняного кондитерського ринку більш ефективно конкурувати з кращими світовими аналогами як на внутрішньому ринку, так і за кордоном.

НАКАЗ від 13.04.2016  № 157 “Про затвердження Вимог до продуктів з какао та шоколаду”

Директива 2000/36/ЕС Європейського Парламенту та Ради від 23 червня 2000 року, яка стосується продукції, що містить какао та шоколад і призначена для споживання людиною